Friday, April 26, 2013

kids are seriously funny



السلام عليکم ورحمة الله

tadi masa tengah scrolling down newsfeed kat fb ni ada la tertengok satu post ustaz hasrizal ni
dia share video from youtube, which is about some conversation with kids about politics
and the conversation was done by Jimmy Kimmel
sangat lucu dan lawaknya la haiiii

budak laki kat belakang tu paling lucu^^

hihihi...budak2 ni memang la jujur kan
dan si jimmy ni pulak stail lucu 
saya pun apa lagi, cari la lagi video2 kat channel jimmy
dan saya ada jumpa video pasal 
Jimmy Kimmel Lie Detective
saja dia menyamar jadi detective...interview budak2...sangat klakar
banyak part...dan semua part saya suka
terubat la hati ni sikit ye...lama dah tak gelak sakan ni

#1


#2

yang seterusnya boleh search sendiri,hhihi



Wednesday, April 24, 2013

wordless wednesday


السلام عليکم ورحمة الله



material2 di atas merupakan salah empat daripada bermacam2 senarai dalam wishlist saya
ahaha
tudiaaa....semua dalam bentuk kebendaan
hihi...this is just my short-term desire la kiranya
tak salah kan ada angan2 macam ni
tapi myvi tu xsae kuning sebenarnya...nak putih,hihi

ok...takpo dila,keno usoho la gitu gak
kijo molek...pahgak beli la nok bli gapo pon
=.="


p/s:: wordless wednesday dah jadi wordy wednesday pulak :p



Monday, April 22, 2013

Kerana kenangan itu indah-indah belaka



السلام عليکم ورحمة الله


trip ke ganu


seronok semuanya

sweet kan semuanya^^


Hari ni tersenyum sendiri semasa tangan sibuk mengedit gambar2 lama
tersenyum melihat kelatah rakan2ku yang bermacam
kerana merekalah yang pernah mewarnai duniaku dulu saat bergelar pelajar
dan kini masing-masing membawa haluan sendiri sementara menunggu dipostingkan
teringat pula kesibukan di saat menyiapkan esaimen yang banyak
menyiapkan slide untuk pembentangan esoknya
mengerah keringat memikirkan aktiviti pnp semasa musim praktikum
mengulangkaji bersama2 di musim peperiksaan
di saat menyiapkan laporan kajian tindakan

tapi yang pasti banyak benda yang dipelajari throughout these 5 years and a half 
lots than u ever imagine...cheewahhh
moga dapat diambil iktibar dan panduan
cukuplah menoleh ke belakang duhai dila
pandanglah ke hadapan...there are so many things await in front of u



live the moment.cherish the present.anticipate the future.frame the yesteryear
-hlovate-





Wednesday, April 10, 2013

Contengan Jalanan



السلام عليکم ورحمة الله

Seingat saya dulu saya pernah buat entry pasal novel 'VERSUS'
daripada novelist HLOVATE tu
dah lama rasanya tak baca novel,sejak duduk menganggur di rumah ni asyik tengok cerita aja kerjanya
habis satu...satu saya layankan =.='
membacanya sangatlah kurang until i found this one novel
CONTENGAN JALANAN
novel ni ada je atas meja dalam bilik ni,punya la buat-buat tak perasan
hari ni baru rasa terdetik nak ambik dan baca...secara istiqomah,errr
sebenarnya dah pernah cuba baca this novel sebelum ni
tapi mula2 cerita dia tu sedikit pening kepala sebab banyak sangat dia letakkan istilah2 yang tak pernah jumpa...the language of art,maybe >.<
tapi saya tahankan jugak nak baca sampai habis the first story tu
fiy novel ni ade 2 cerita...tapi 2-2 cerita ada sangkut paut la
ok,back to the first story
mengisahkan perjalanan hidup fend@fendy@afendy daripada hidup tanpa arah tuju
kepada perjalanan dia mencari Tuhan
sangat best bila masuk part dia musafir ke australia dengan sepupu dia, chad@irsyad masa bulan puasa
kat situlah bermulanya di mana dia dan chad betul2 mengenali apa sebenarnya tujuan hidup di muka bumi ini
tapi yang betul2 permulaan perjalanan dia is from 
'the eleventh hour'
apa tu???
kalau nak tahu kena baca sendiri la novel ni...u'll find its beneficial
i swear...hehe

"Aku teringin nak masuk syurga."
"Siapa yang taknak?"
"Kalau kau masuk dulu, tarik aku sama?"

dialog kat atas tu antara dialog terakhir dalam first story ni,agak sedih sikit T.T

dan cerita kedua pulak...belum sempat nak baca lagi,mata dah kuyu
insyaAllah akan disambung pembacaannya esok
heee...can't wait

a two covered novel^^


Friday, April 5, 2013

angan-anganku




السلام عليکم ورحمة الله

aku...selalu cemburu bila melihat gambar rakan-rakan yang berada di luar negara
tidak kira yang diaplod melalui mukabuku mahupun di dalam belog
bukan main lagi posing sambil tangan penuh dengan salji
atau berlatar belakangkan bunga sakura yang jatuh memenuhi jalan
atau sambil memegang bunga tulip di tangan
ahaaa...cemburu terlalu
"bilakan aku berkesempatan untuk berposing sebegitu juga?"
satu persoalan yang sentiasa bermain di minda bila melihat mereka tersenyum bahagia menikmati indahnya ciptaan Tuhan di negara orang
hikkk
sebab itulah
kembara ke bumi empat musim tersenarai dalam wishlistku
insyaAllah,akanku jejak ke bumi bersalji itu nanti bila tiba masanya 
dengan keadaanku yang masih belum bekerja ni, agaknya lambat lagi la harapanku itu untuk tertunai
tapi tidak siapa yang dapat menduga perancanganNya kan...jadi, sentiasa berdoalah
heeee^^

bila difikirkan balik, untungnya la kan mereka yang dapat further study ke luar negara
dapat kenal tempat orang
dapat menikmati keindahan alam semulajadi di tempat orang
dapat main salji...ehehhh
but it's ok...nothing to regret dear dila
Allah dah atur semua perfectly...perfectly for you
it may that the time for you to go there has not come yet
but you still have chance
who knows you'll go there for honeymoon trip
ahaha...gelenya =.='


beskan kalau dapat berpimpin tangan melewati jalan ni dengan suami sendiri,sambil anak-anak berlari berkejaran dihadapan^^...ahaa,gelenya lagi (linked)



p/s: banyak benda sebenarnya yang ada dalam wishlistku itu,insyaAllah akan dikongsi dalam apdet seterusnya,atau mungkin hanya kemas terlipat dalam hati ^^



rain bi hujan




السلام عليکم ورحمة الله


keadaan cuaca yang agak garang kebelakangan ini sedikit sebanyak mempengaruhi emosiku
manakan tidak, walaupun berada di bawah pusingan kipas berkelajuan maksimum sekalipun peluhku masih lagi menitik membasahi baju yang dipakai
heee,baru panas dunia ni, apalah sangat jika dibandingkan dengan panas akhirat nanti kan
baru diuji sedikit sudah mula menggelabah...bersabarlah wahai aku


video


nahhh...tengok, hari ini Allah turunkan rahmatNya
alhamdulillah, syukur padaMu ya Tuhan sekalian alam
rahmat hari jumaat juga barangkali
*tersenyum sendiri*


Thursday, April 4, 2013

of gaining weight




السلام عليکم ورحمة الله


being unemployed for months has made me gaining weight tremendously
and of course it is not a good sign for me, a girl (not yet a woman,wahaha) who just turned 25 last two months
and i'm not even married yet
how can i have a weight of 54kg now
arghhhh


linked


"doh makey xkaba keringak,mano xnaik berat tuu"
bisik hati kecilku pada diriku sendiri ketika sedang memikirkan ayat yang sesuai untuk ditaip di sini
ramai kawan yang menegur mengatakan diriku kelihatan sedikit berisi ketika kami berjumpa semasa majlis walimah sahabat kami kira-kira 2 minggu lepas

"dila,awak nampak makin sihat!!!"
"dila,awak makin berisi...kat sini ni haa" sambil pegang2 lenganku yang semakin bertambah diameter
hanya senyuman yang mampu dibalas, dalam hati tuhan saja yang tahu
ottohke

i still remember when i was in secondary school,i only weighs around 41kg
skinny yet adorable,wuhuhu
then, i started to gain up to 46kg when i joined the PLKN
yes, i was one of the wirawati (laaa sangaat) at kem etnobotani gua musang
makan 5 kali sehari,manakan tidak beratku naik
then, i managed to maintain the weight during my 1year matriculation days
but when i started my study in the IPG, my weight kept rocketing up
it never goes down until today,wuhuuuu


namanya suri rumah sepenuh masa kann
bangun pagi makan, lepas tu tengok tv, lepas tu masuk dapur masak, makan lagi, lepas zohor tidur, bangun waktu asar, makan lagi, tengok tv waktu petang, malam makan lagi, lepas tu tidur lepas tengok tv
and the routine is just the same every single day, unless if my mother ask me to go out buying some groceries, ataupun ade emergencies lain
and sometimes, when i woke up in the morning i would sigh thinking of the same routine i'll be doing that day as days before
but there is still one positive thing i got from the same routine as a surirumah ni kan, i think i've improved my cooking skills,ahaaaa
tapi xdop la pandai nak masak pelik2...hok simple2 bulehla^^.

kan Allah dah kata, di setiap kesusahan itu pasti ada kebahagiaan
susah hati bila berat naik mendadak tapi bahagia bila tengok lauk masakan sendiri dinikmati oleh orang tua^^.
dan saya sangat senang hati sebab mok ayoh saya tidak memilih bab2 makanan ni, makan sahaja apa yang terhidang, walau terlebih masin atau terkurang gula^^




p/s::need to do some exercises since my convocation day is approaching,wish me luck^^ 



Monday, April 1, 2013

the countdown is on



السلام عليکم ورحمة الله


RAMADHAN
will be here soon
100 days more and we will meet again, insyaAllah
betapa aku merinduimu duhai bulan keberkatan
cepat2lah 100 hari ini berlalu
tidak tertanggung rasanya merindui kehadiranmu





© 2009 'Two-column photo blog' by HUGE photo blog

Back to TOP