Saturday, August 13, 2011

Ramadhan ini :)

Assalamualaikum wbth...

Holla readers...Hari ni dah masuk 13 Ramadhan 1432H. Alhamdulillah masih diberi peluang dan kesempatan oleh-Nya untuk terus bernafas dan menjalani ibadat puasa di bulan yang penuh barokah ni. :)

Pagi2 macam ni teringat pula kenangan zaman kecilku ketika berpuasa. Penuh dengan pelbagai cerita suka dan duka. Seingatku, aku mula belajar berpuasa sewaktu umurku 7 tahun. Mula-mula sangat terasa penat. Di sekolah diuji dengan rakan-rakan yang tidak berpuasa. Melihat mereka makan di kantin sekolah sudah membuatku hilang sabar. Balik2 rumah terus ku tuju ke peti ais. Kuteguk air sejuk untuk menghilangkan segala dahaga dan penat,makan apa yang ada dalam saji...wuwuwu..

Begitulah juga keadaannya semasa aku berumur 8 tahun...Haih... miss-fix-a lot ni memang tak tahan kalu bab2 makan memakan ni. Namun, aku berjaya juga berpuasa penuh untuk tahun yang berikutnya...alhamdulillah...heee,sangat gumbira kerana misi berpuasa penuh telah berjaya. Ayah yang menghargai usahaku dan adik beradik yang lain menganugerahkan kami dengan sedikit ganjaran,muehehe...kira macam token la, hi3 gumbira bila dapat duet raya yang kaler merah2 dari ayah :) Sekarang pun ayah masih lagi bagi duet raya, macam dolu2...:))

Teringat juga kenangan sewaktu berbuka dan bersahur ramai2 waktu kecil dulu. Mesti penuh satu bulatan mengadap juadah. Berebut nak makan itu nak makan ini. Tapi sekarang semua sudah berubah... anak-anak yang senior berada di perantauan, sudah mempunyai keluarga masing2, yang tinggal di rumah hanyalah ayah dan mak...Hari2 bersahur dan berbuka berdua sahaja...Hanya hujung minggu aku dan kakak akan balik menemani mereka. (>_<)

Semoga ayahanda dan ibunda diberi kesihatan yang baik untuk terus beribadat....luv both of u:)2 comments:

  1. waaaaa,,,xsab0 ny0 nk blk umah buke n sahur wif m0mmy n daddyyy,,,,saba m0k deh,,,nnt anak mu yg ja0h d perantauan akn balik,,,s0bs0b,,,

    ReplyDelete
  2. jgn lupo wat balik cenderamata from batu laut ya...muehehe

    ReplyDelete

© 2009 'Two-column photo blog' by HUGE photo blog

Back to TOP